Blog

Květové vody / hydroláty

Květové vody neboli hydroláty

Každý rok znovu a znovu mě okouzluje barevná a voňavá škála bylin, které vykvétají v zahradách a na loukách. A každý rok si přeju, abych se tou vůní mohla celá obklopit, zahalit se do ní, usínat v ní a setrvat v ní po celý rok. 😊 Možnost, jak si tento sen splnit, jsem našla v květových vodách. Není to žádná novinka - lidé je používají už více než 5 000 let a celou tu dobu nám květové vody přinášejí zdraví, duševní i tělesnou pohodu, potěšení smyslů, podporu v těžkých chvílích a hlubší prožitek v chvílích slavnostních. Jen se na tuto starou metodu aromaterapie už trochu pozapomnělo... 

Něco málo z historie...

Možná víte, že Kleopatra, první královna krásy 😊, s oblibou používala květovou vodu z růží. Hippokrates je údajně používal jako součást léčebné kůry. Ve středověku se pak květové vody objevovaly v apotékách a později se začaly používat na královských dvorech jako parfémy. Byly také přidávány do pokrmů, zejména do vybraných dezertů. Ve 20. století byly z popředí vytlačeny výraznějšími éterickými oleji. Květové vody jsou však velmi cennými pomocníky s řadou výhod, a tak mě těší, že nyní je na trhu mnoho kvalitních květových vod, které můžeme opět směle používat. 🌹

Co je to květová voda a jak vzniká?

Květová voda bývá označována také slovy "hydrolát" nebo "hydrosol", vždy se však jedná o totéž - aromatické vody, které vznikají jako vedlejší produkt při parovodní destilaci rostlin za účelem získání éterických olejů. Ve velkých destilačních kolonách tak ze spojení čerstvých částí rostlin (květů a listů) a pramenité vody vznikají jemné květinové vody s kouzelnými účinky. 🌼

Pozor však na označení "květinová voda" nebo "pleťová voda"- takový produkt totiž může obsahovat směs alkoholu a éterického oleje, jedná se tedy o jiný výrobek a i jeho využití je jiné (např. není vhodné jej užívat vnitřně). 

šeřík

Co a jak s květovými vodami

Jak už bylo zmíněno výše, hydroláty mají široké využití - lze je používat jako kosmetickou a potravinářskou surovinu, začlenit je do ozdravných kůr, nahradit jimi syntetické parfémy, ... Použití květových vod je všestranné a na rozdíl od éterických olejů zcela bezpečné. Hydroláty jsou totiž rozpustné ve vodě, je možné je užívat vnitřně a na pokožku je můžeme aplikovat i neředěné.

A jak konkrétně je můžeme použít?

  1. Péče o pleť – asi nejčastější použití květových vod; můžeme je použít k dočištění pleti, pro hydrataci, jako podklad pod pleťový krém nebo olej i jako fixátor make-upu (na to je ideální např. růžový hydrolát).
  2. Péče o vlasy – hydroláty usnadňují rozčesávání, zklidní podrážděnou vlasovou pokožku, provoní vlasy. Zkuste použít rozmarýn, vlasy se po něm krásně lesknou a rychleji rostou!
  3. Aromaterapeutické využití – 1-3 lžíce hydrolátu použijeme do vany; dle výběru rostliny, ze které hydrolát pochází, můžeme vytvořit léčebnou nebo relaxační koupel (pro uvolnění zkuste levanduli nebo heřmánek, pro posílení imunity borovici).
  4. Aromaterapie pro nejmenšíheřmánkový, levandulový a růžový hydrolát se skvěle hodí i pro malá miminka - velmi jemně a bezpečně ošetřují pokožku, jsou tedy ideální i “pod plenku”; nastříkané na polštářek zase usnadňují usínání, příjemně zklidňují.
  5. V kuchyni– můžeme použít do dezertů, domácích limonád – cca 1 lžíce na litr vody; opět doporučuji vyzkoušet levanduli, ale také bezový květ, mátu, meduňku nebo šeřík.
  6. Přírodní parfém / osvěžení – rozprašovač s oblíbenou vůní můžeme nosit v kabelce a použít jako příjemné osvěžení kdykoliv během dne; jako luxusní přírodní parfém doporučuji vyzkoušet bergamot nebo vodu z pomerančových květů - neroli, její vůni si okamžitě zamilujete. 🙂
  7. Další léčebné použití - květové vody můžete použít jako přísadu do koupele, jsou ale vhodné i k inhalaci, k ošetření podrážděné pokožky po holení či opalování (na to lze použít například mátovou vodu), při štípnutí hmyzem (levandule, máta), při stavech úzkosti a při menstruačních potížích (geránium, růže, neroli), v menopauze (řebříček), při těhotenských nevolnostech (meduňka) a při únavě (eukalyptus, máta). 

Jak vybírat

Při výběru květové vody se zaměřte na složení. Jedinou uvedenou položkou by měla být 100% květová voda (flower water). Na českém trhu je možné koupit velmi kvalitní květové vody od značek SoZoLe Rose (ČR), Florihana, Oshadi, Primavera a několik druhů nabízí taky Nobilis Tilia. 

Pokud vás zajímá více o tom, jak správně květové vody používat a jaké jsou jejich léčebné účinky, doporučuji velmi zajímavou knihu autorky Lydie Bosson:  Hydrolaterapie

Pro více informací o květových vodách doporučuji sledovat FB e-shopu Almárëa, kde se už brzy o hydrolátech dozvíte další zajímavé informace. 🙂

 

 

 

 

Číst článek
1 položek celkem